KARISMA TRÄDGÅRDSSCEN


MUSIK - KONST - MILJÖ - I SKÖN FÖRENING

Undersvik Ljusnandalen Hälsingland


Undersvik ligger mellan Järvsö och Bollnäs och är den nordligaste utposten i Bollnäs kommun. Ta södra avfarten från väg 83 mellan Vallsta och Järvsö, skyltat med Undersvik, Stiftsgården.
Efter exakt 1 km är du framme!
På bilden syns "Livets rytmer" - ett verk av Gunilla Löfgren

150 riksdaler per kväll och två band/akter varje gång. Barn och ungdom upp till 18 år gratis. Vi har enklare servering under konsertkvällarna, den som vill tar med sig picnickorg och något att sitta på. I händelse av regn flyttar konserterna in på medborgarhuset Hagaborg, 100 m från trädgårdsscenen.


Sommarens program 2016


SÖNDAG 24 JULI
kl.19 HUSK


Henrik Christensen - kontrabas
Ulf Nilsson - fiol, mandolin
Stefan Valsberg - slagverk
Kari Sjöstrand saxar, flöjt, sång

Ett Hälsingeband med en dansk, en finsk och två svenskar. Kari och Henrik har sin gemensamma musikaliska grund främst inom jazzmusiken men även visor och folkmusik. De har spelat mycket ihop framför allt som duo både i Sverige och flera andra länder samt givit ut 2 duoalbum 2007 och 2014.
För några år sedan inleddes ett samarbete med fiolspelman Ulf Nilsson och jazz och folkmusiklåtar utbyttes och blandades. Så småningom växte idén fram att lägga slagverk till blandningen vilket ledde till att Stefan Valsberg kom med och gruppen HUSK - Henrik, Ulf, Stefan och Kari- var ett faktum.

Med denna konstellation öppnar sig en spännande ljudvärld. Från skilda hörn av musikens rum har låtar hämtats, putsats och arrangerats för dessa fyra musikers strängar, blås, trummor och stämband. Här samsas jazzlåtar med hälsingepolskor och visor, och här finns gott om utrymme för improvisation.

Kl 20.30 JOHANNA BÖLJA EMMA HÄRDELIN


Uti friska gräset gröna.
Sommarens musik. Avskalat och stämningsfullt bjuds koraler, vallvisor och polskor; melodier som använts till vardag och fest genom tiderna. Johanna Bölja och Emma Härdelin är folksångerskor med rötterna i Hälsingland och Jämtland. Med sina olika band och projekt är de båda väl etablerade på den svenska folkmusikscenen. Tillsammans har de sjungit Sånger om döden och Visor i Hälsingland i kvartetten Bölja/Hallberg/Härdelin/Ståbi. Nu ger de sig ut på duo och tar sig an den svenska visskatten som inga andra.
”Emma Härdelin är begåvad med en makalöst vacker sångröst" Gefle Dagblad
"Bölja har en av de bästa rösterna i den svenska folkmusiken" SvD


SÖNDAG 31 JULI
kl 19 JONAS KNUTSSON och THOMAS TIDHOLM


Jonas Knutsson är en gigant inom svensk folkmusik, jazz och världsmusik. Med sitt uttrycksfulla spel och sin bländande teknik är han sedan lång tid en vårt lands absolut viktigaste förebilder som har berett väg för många andra, och särskilt för saxofonen som ett instrument inom svensk folkmusik. Det skulle vara lättare att räkna upp de musiker som Jonas inte har spelat med än att lista upp alla som han har samarbetat med under åren, vi avhåller oss från det.
Poeten, författaren och musikern Thomas Tidholm har spelat klarinett sedan tidig ålder och ägnat många år att svensk folkmusik och har även fått Zornmedaljen i brons. Thomas och Jonas träffades på en kurs i folklåtar på blåsinstrument i Hovra i Hälsingland. Jonas lärde, Thomas var en entusiastisk deltagare. Något klickade, och efter tre dagars prat och spel stod de tillsammans på scen. Sedan dess har de samarbetat och första CDn kom 2007 med poesi och blåsinstrument. Därifrån har deras gemensamma musikaliska resa fortsatt och fem års inspelning och uppspelning tillsammans har resulterat i albumet Orsa by Night 2015.


20.30 ELLIKA SOLO RAFAEL


Detta är musik från Sverige, Senegal och Mexiko i en färgstark blandning som även belyser stark musikalisk individualitet från varje musiker. En lyrisk, groovy och unik musik att dansa eller lyssna till.
Violinisten Ellika Frisell och sångaren och koraspelaren Solo Cissokho har varit en hyllad duo i åratal. Efter två prisbelönta album och mottog de World Music Award BBC och 2014 fick de utmärkelsen "Folk Music Group of the Year" på Svenska Folkmusikgalan.
De tar nu tagit ytterligare ett steg genom att inkludera Rafael Sida i gruppen.
Ellika spelar i den rika svenska folktraditionen medan Solo är en griot från Senegal, en berättare, berömd sångare och vandrande musiker. Rafael Sida från Mexiko är vår mest framstående slagverkare på den svenska jazz och världsmusikscenen.


SÖNDAG 7 AUGUSTI

KL. 19.00 GÖRGEN ANTONSSON och ERLAND ZETTERQVIST


Görgen Antonsson är mästerspelmannen från Mörtsjö i Vallstatrakten som spelar med såväl folkmusikgruppen Draupnner eller som solist i Gävleborgs Symfoniorkester eller med Engmans Kapell. Ingen scen verkar främmande, slott och koja, för kungafamiljen, eller hela svenska folket genom SVT, i lador och bygdegårdar.
Erland Zetterqvist från Gävle är en av Sveriges mest framstående och lyhörda spelmän på tramporgel. Han följer Görgens fiol in i minsta lilla darr på strängen, och samspelet är totalt, djupt och så nära det kan bli. Efter succén förra året hos oss vill vi ha dem tillbaka med en konsert som har alla förutsättningart att bli lika magisk som förra året.


KL. 20.30 ROLAND KEIJSER och RAYMOND STRID


Roland Keijser och Raymond Strid är sedan lång tid två verkliga tungviktare inom folk, jazz och världsmusik och har under senare tid börjat samarbeta kontinuerligt. Dels i form av kvartetten "Kege Snö", men framför allt i duo-format. Raymonds ytterst frisinnade rytmik och Rolands mångbottnade melodiska improvisationskonst har visat sig vara en synnerligen fruktbar kombination. Sedan 1997 har duon regelbundet framträtt, inte minst på Glenn Miller Café i Stockholm, där deras säregna musik vid flera tillfällen också spelats in. Ett trippel-CD-album med titeln "Yellow Bell" släpptes 2011.
Duons repertoar är mycket omfattande och flexibel. inte sällan utgör Rolands kompositioner utgångspunkt för improvisationerna, men lika ofta kan det vara ett par traditionella svenska polskor som får finna sig i att dekonstrueras och rekonstrueras. Det händer även att den speciella klangen i Raymonds egenhändigt sammansatta percussion kit stakar ut vägen, eller att spelet startar från en veritabel nollpunkt där ingenting alls är förutbestämt. Bruket av olika saxofoner, klarinetter och flöjter m.m. bidrar förstås också till färgrikedomen i duons musik.


Tag södra avfarten från r.v. 83 mellan Vallsta och Järvsö. Skyltat med Undersvik och Stiftsgården. Efter 1 km är du framme. Frågor per tel:070 25 25 682 VÄLKOMMEN!Vi ses i sommar!